ارتودنسی فانکشنال یکی از روشهای درمان ارتودنسی است که علاوهبر اصلاح موقعیت دندانها، موقعیت فک را نیز اصلاح میکند. در این مقاله همراه ما باشید تا درباره مزایا، معایب و مراقبتهای این روش درمانی به شما توضیح دهیم.
ارتودنسی فانکشنال چیست؟
گاهی اوقات مشکلات ارتودنسی دهان و دندان ناشی از ناهنجاریهای رشدی در فک بالا و پایین است. این مشکلات در سنین پایین قابل رویت است و این مشکل با کمبود رشد در فک بالایی یا پایینی همراه است که به راحتی میتوانیم از ارتودنسی فانکشنال جهت درمان آن استفاده کنیم. ارتودنسی فانکشنال روشی است که علاوه بر اصلاح موقعیت دندانها، موقعیت فکها را نیز اصلاح میکند. دستگاه فانکشنال به منظور رفع ناهنجاریهای استخوان فک و دندانها در دو نوع ثابت و متحرک به کار میرود که هریک از این نوع به وضعیت و شرایط بیمار و تشخیص پزشک بستگی دارد.
ارتودنسی فانکشنال یکی از بهترین روشهای جدید برای حرکت فک بالا و پایین بوده که به زیبایی چهره افراد کمک میکند و مشکلات ناشی از آن را برطرف میکند. کودکان به دلیل نحوه بد قرارگیری دندانها بر روی یکدیگر، فک پایین آنها در موقعیت بد قرار میگیرد و از رشد کامل عقب میافتد. این امر سبب میشود دندانهای بالایی کودک خیلی جلوتر از حالت عادی قرار گیرد. تمامی افراد میتوانند این ارتودنسی را انجام دهند، اما بهترین سن برای این درمان 9 الی 11 سالگی است، چرا که این نوع درمان در زمان رشد و تکامل بهتر عمل میکند.
مزایای ارتودنسی فانکشنال
روش ارتودنسی فانکشنال دارای مزایای زیادی بوده که به شرح زیر است:
- دستگاه ارتودنسی فانکشنال برخلاف ارتودنسی ثابت، باعث کاهش اختلالات مفصل گیجگاهی فکی میشود.
- در این روش تقارن صورت بیمار حفظ میشود و حاصل آن لبخندی به همراه نیمرخ زیبا است.
- این روش درمان از سنین پایین (4 الی 8 سال) قابل اجرا است.
- کشیدن دندان در این روش به ندرت انجام میشود.
- ابزارهای مورد استفاده در ارتودنسی فانکشنال، نگهداری و نظافت آسانتری از سایر روشهای ارتودنسی دارند.
- در این روش از مشکلات تنفسی که ممکن است به دلیل قرارگیری اشتباه فک در آینده ایجاد شود، جلوگیری میکند.
- در بسیاری از مواقع پس از انجام این نوع ارتودنسی، دندانها جابهجا نمیشوند.
- با انجام این روش منتظر نتیجه بسیار عالی و باثبات باشید.
معایب ارتودنسی فانکشنال
باید بگوییم تمامی روشهای ارتودنسی، علاوه بر مزایای فوقالعاده خود، دارای معایبی هستند.
- عدم استفاده منظم در نوع متحرک آن، نتیجهای حاصل نمیکند و بیفایده بوده است.
- این روش از ارتودنسی، هزینه بسیار بالایی دارد.
- دوره درمان ارتودنسی فانکشنال طولانیتر بوده و برای گرفتن نتیجه خوب، باید کمی صبر کنید.
- در نوع ثابت از این روش ارتودنسی، نیازمند رعایت بهداشت بالایی است.
- این روش دارای دو فاز درمانی بوده و اگر در فاز اول نتیجه مطلوب حاصل نشود، وارد فاز دوم درمانی خواهید شد.
مراقبت های لازم ارتودنسی فانکشنال
فرقی نمیکند که از روش ثابت یا متحرک اارتودنسی فانکشنال استفاده کردهاید یا نه! در هر صورت ملزم به رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت از آنها هستید. در ادامه به نکات مهمی درباره مراقبتهای لازم در طول دوره درمان این روش میپردازیم.
- اگر از نوع متحرک ارتودنسی استفاده میکند بهتر است قبل از غذا خوردن آن را از دهان خود در بیاورید.
- در روش ثابت آن تمیز کردن دندانها کمی سخت میشود، برای تمیز کردن دندان از نخ دندان و مسواکهای مخصوص فانکشنال استفاده کنید.
- جهت کاهش درد و ناراحتی در روزهای اول ارتودنسی، بیشتر از مایعات و غذاهای نرم استفاده کنید و دهنتان را به صورت مکرر با آب و نمک شستشو دهید.
- دستگاه ارتودنسی را برای مدت طولانی در دهان خود نگه دارید تا نتیجه مطلوب را بگیرید و فقط در هنگام غذا خوردن آن را در بیاورید.
سخن پایانی
در این مقاله با روش کار و علت استفاده از ارتودنسی فانکشنال و همچنین مزایا و معایب آن آشنا شدید. اگر در کودکتان مشکلاتی نظیر عدم تقارن در صورت، جلو بودن یکی از فکهای بالایی یا پایینی، عدم قرارگیری نادرست دندان و مواردی از این دست را مشاهده کردید، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید تا در همان دوران کودکی این مشکل برطرف شود. همانطور که گفتیم این روش در دوران کودکی و سن رشد، عملکرد بهتری را به نمایش میگذارد. امیدواریم از خواندن این مطلب لذت برده باشید.