ارتودنسی به منظور اصلاح دندان و فک زمانی که ساختار آنها نامناسب باشد، استفاده میشود. ارتودنسی ثابت یکی از انواع ارتودنسی بوده که با استفاده از دستگاههای مخصوص، اجزای ارتودنسی را به صورت نگین به روی دندان میچسبانند و دیگر بیمار قادر به حرکت آنها نیست. در این روش سیمها به دندانها فشار وارد میکنند تا به درستی در جای مناسب خود قرار گیرند. از این رو به آن ارتودنسی ثابت گویند، چرا که بیمار قادر به در آوردن دستگاه ارتودنسی از دها خود نیست و تا پایان دوره درمان باید آن را در دهان خود نگه دارد.
ارتودنسی شامل اجزایی به نام براکت از نوع سرامیک و یا فلز میشود که به صورت نگین بر روی دندانها قرار میگیرد. این عمل به دندانها کمک میکند تا نیروی لازم جهت انتقال و قرارگیری مناسب را دریافت کنند. ارتودنسی ثابت از متداولترین انواع ارتودنسی شناخته میشود که طول درمان آن به طور متوسط دو سال بوده و وابسته به شرایط بیمار این زمان متغیر است. بد نیست بدانید پزشکان برای رفع مشکلات زیر از روش ارتودنسی ثابت استفاده میکنند:
- جلو بودن یکی از فکها از دیگری
- فاصلههای بین دندانها
- عدم انطباق دندانهای فک بالا با پایین
- کراودینگ دندانها که علت آن میتواند کوچک بودن یکی از دندانها باشد.
مزایای ارتودنسی ثابت
در ادامه به مزایای این روش درمانی جهت ناهنجاریهای فک و دندانها میپردازیم:
- ارتودنسی ثابت علاوه بر صاف شدن دندانها، ظاهر زیبایی به دندانهای شما میدهد و بهداشت دهان و دندانتان را تامین میکند.
- در طول دوره درمان این روش از ارتودنسی، نیاز به کمک و همراه نخواهید داشت.
- ارتودنسی ثابت، خطر ابتلا به بیماریهای لثه را کاهش میدهد.
- در انتهای طول دروه ارتودنسی ثابت، به دلیل ثابت ماندن براکتها در روند درمان نتیجه بسیار مطلوبی را شاهد خواهید بود.
- ارتودنسی ثابت آسیب کمتری به دندانها وارد میکند، چرا که دندانها در جهتهای کنترل شده حرکت کرده و در جای درست قرار میگیرند.
- در این روش، دندانها در جای خود قرار گرفته و امکان برگشت آنها به حالت اولیه کمتر است.
معایب ارتودنسی ثابت
استفاده از ارتودنسی ثابت در کنار مزایای بسیار خوب خود، ممکن است برای برخی از افراد معایبی به همراه داشته باشد که موجب مشکلاتی خواهد شد. از جمله این معایب:
- به دلیل ثابت بودن دستگاه ارتودنسی درون دهان در طی دوره درمان، در صورت عدم رعایت بهداشت، باعث مشکلات لثه و پوسیدگی دندانها میشود.
مراقبت های لازم در طول دوره درمان
همانطور که گفتیم طول دوره درمان ارتودنسی ثابت بوده و بین یک الی سه سال برای هر شخص متغیر است. در این مدت لازم است مراقبتهایی جهت بهبود کامل دندانها انجام شود و همینطور هر ماه به پزشک خود مراجعه کرده تا از سلامت ارتودنسی اطمینان حاصل کنید. مراقب از بهداشت دندانها در این دوره بسیار لازم و ضروری بوده و میتواند در بهبود زودتر دندانهایتان موثر باشد. از جمله این مراقبتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تغذیه مناسب و استفاده از مواد غذایی نرم پس از نصب و تنظیم براکتها
- مراجعه سریع به پزشک در زمان شل شدن براکتها
- عدم فشار به دندانها مانند جویدن آدامس، شکستن تخمه، گاز زدن، خوردن ته دیگ، خوردن ساندویچ و غذاهای سفت و سخت و غیره در طول دوره درمان
- تمیز کردن دندانها با مسواکهای مخصوص ارتودنسی (حداقل روزی یکبار)
- در روزهای اول نصب براکتها، از خوردن غذاهای رنگی مانند سس، سبزی، چای، قهوه، نوشابه و غیره خودداری کنید.
- در هنگام فعالیتهای سنگین مانند ورزشهای توپی و غیره از محافظ ارتودنسی استفاده کنید تا از خطرات احتمالی مانند ضربه به صورت و سر و آسیب به ارتودنسی جلوگیری شود.
سخن پایانی
مراقبتهای لازم در طول دوره درمان ارتودنسی ثابت یکی از مهمترین نکاتی بوده که میتواند در درمان بهتر شما تاثیر داشته باشد. رعایت بهداشت دهان و دندان و عدم آسیب به دستگاه ارتودنسی از مهمترین نکاتی است که شما مستلزم رعایت آن هستید. در این مقاله شما را با این روش درمانی برای بهبود وضعیت دندانها و فک آشنا کردیم و از مزایا و معایب آن و همچنین مراقبتهای دوره درمان برایتان گفتیم. امیدواریم که مطالب برایتان مفید واقع شده باشد.